فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ویدا شیخ، عارفه بشیری، الدوز آلوش، سلمان خزایی، زهره کهرام فر صفحات 1-7
    مقدمه

     بیماری نارسایی کلیه (End Stage Renal Disease) ESRD، با مکانیسم های متعددی می تواند باعث اختلال در عملکرد ریه ها گردد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین تاثیر همودیالیز بر روی میزان تنگی نفس و حداکثر جریان بازدمی (Peak expiratory flow)PEF  در زمان شروع و پس از دیالیز در بیماران همودیالیزی و ESRD می باشد.

    شیوه ی مطالعه: 

    در این مطالعه ی مقطعی، 209 بیمار مبتلا به مرحله ی نهایی ESRD که حداقل به مدت 3 ماه دیالیز می شدند، بررسی شدند. قبل از شروع و پایان دیالیز، میزان تنگی نفس و PEF اندازه گیری گردید. داده ها در سطح معنی داری کمتر از 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     بر اساس نتایج 53/1 درصد بیماران، مرد و 46/9 درصد، زن بودند. میانگین (انحراف معیار) سن بیماران (14/3) 57/8 سال و مدت دیالیز (33/6) 37/7 ماه بود. میانگین (انحراف معیار) PEF قبل از دیالیز (3/106) 9/267 که پس از دیالیز به (3/113) 6/284 لیتر بر دقیقه افزایش پیدا کرد (0/001 = p value). میانگین PEF بعد از دیالیز، افزایش معنی داری پیدا کرد و صافی High-flux تاثیر بیشتری در افزایش  PEFداشت. همبستگی Spearman نشان داد، بین مدت همودیالیز و PEF (0/011 = p value، 0/2 = r) و بین تعداد دفعات هفتگی همودیالیز با تنگی نفس (0/020 = p value، 0/2 = r) همبستگی مثبت و بین PEF با سن بیماران، همبستگی منفی وجود داشت (006/0 = p value، 0/2- = r).

    نتیجه گیری

     یافته های این مطالعه نشان داد که PEF پس از دیالیز در ESRD افزایش پیدا می کرد و در بیمارانی که از صافی High-flux استفاده می کردند علاوه بر افزایش PEF، شدت تنگی نفس نیز کاهش پیدا می کرد.

    کلیدواژگان: نارسایی مزمن کلیه، تنگی نفس، دیالیز، ریه، حداکثر جریان بازدمی
  • مهدیه اکبری، محمود آزادی، جعفر طالبیان شریف صفحات 8-18
    مقدمه

     سیاست های وضع شده برای کنترل ویروس کرونا، می تواند سبب بروز اضطراب کرونا شود. اضطراب کرونا می تواند بر همه ی سطوح زندگی افراد تاثیر بگذارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش اضطراب کرونا بر تعارضات زناشویی و بهزیستی روان شناختی زوجین شهر مشهد می باشد.

    شیوه ی مطالعه:

     این مطالعه ی مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی زوجین شهر مشهد بودند که بر اساس قاعده ی Green (1991)، تعداد 150 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسش نامه های اضطراب کرونا علی پور و همکاران (1398)، تعارضات زناشویی ثنایی ذاکر (1387) و بهزیستی روان شناختی Rief (1989) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج تحلیل همبستگی Pearson نشان داد که بین اضطراب کرونا و تعارضات زناشویی، رابطه ی مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بین اضطراب کرونا و بهزیستی روان شناختی، رابطه ی منفی و معنی داری می باشد. نتایج رگرسیون نشان داد که اضطراب کرونا می تواند 11/1 درصد واریانس های مربوط به تعارضات زناشویی را در زوجین مشهد را به طور معنی داری پیش بینی کند. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که اضطراب کرونا می تواند 4 درصد واریانس های مربوط به بهزیستی روان شناختی را در زوجین مشهد را به طور معنی داری پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

     یافته های این پژوهش نشان داد که اضطراب کرونا نقش مهمی در پیش بینی تعارضات زناشویی و بهزیستی روان شناختی دارند.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، تعارضات زناشویی، بهزیستی روان شناختی
  • حامد فلاح، مهرداد صیادی نیا، مجید صفرپناه صفحات 19-24
    مقدمه

     سینوس پایلونیدال، بیماری التهابی است که به صورت حاد و مزمن در ناحیه ی ساکروکوکسیژیال ایجاد می شود. پاتوژنز بیماری بطور دقیق مشخص نیست و درمان انتخابی، جراحی می باشد؛ که به روش های مختلف قابل انجام است. در مطالعه ی حاضر نتایج دو روش جراحی باز و نیمه بسته بررسی و مقایسه گردید.

    شیوه ی مطالعه: 

    تعداد 150 بیمار از میان مبتلایان به سینوس پیلونیدال مراجعه کننده به بیمارستان شهید محمدی بندرعباس که کاندید جراحی بودند، بصورت تصادفی به دو گروه مساوی شامل گروه 1 با روش جراحی باز و گروه 2 با روش جراحی نیمه بسته تقسیم شدند. داده ها در سطح 0/05 > p value معنی دار تلقی شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد، مدت زمان بستری بیمار، بهبودی کامل زخم، دوری از کار و میزان بروز خون ریزی در گروه 2 نسبت به گروه 1 بطور معنی دار (0/05 > p value) کاهش یافت. از نظر میزان عود و عفونت در دو روش اختلاف معنی داری وجود نداشت. همچنین بین عوامل دموگرافیک و میزان بروز عوارض ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     در گروه 2، مدت زمان بستری و بازگشت به فعالیت و میزان خون ریزی بعد از عمل نسبت به گروه 1 کمتر بود و میزان رضایت از روش درمانی در گروه 2، به طور معنی دار بیشتر بود و با توجه به عدم تفاوت در میزان بروز عوارض در دو گروه نتیجه گیری شد که روش جراحی نیمه بسته نسبت به روش باز ارجح است.

    کلیدواژگان: جراحی باز، جراحی نیمه بسته، سینوس پایلونیدال
  • محسن رکنی، ناصر کیخا، محسن سراوانی، عزیز الله دهقان، مرجان عبدی، مهناز صندوقی، رستم مروئی میلان صفحات 25-31
    مقدمه

     لوپوس اریتماتوز سیستمیک، یکی از بیماری های خود ایمنی التهابی است که با تولید اتوآنتی بادی ها علیه چندین جز سلولی، بویژه اجزای هسته ای مانند DNA منشاء می گیرد. پرولاکتین شامل 199 آمینواسید می باشد که به دلیل شباهت ساختاری با سیتوکین ها، توانایی تعدیل سیستم ایمنی را دارد که با مشاهد یه هیپرپرولاکتینمی در اختلالات خود ایمنی مشخص می شود. ارتباط پلی مورفیسم rs1341239 با چندین بیماری خود ایمن بررسی شده است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین این پلی مورفیسم و سطح سرمی پرولاکتین در مبتلایان به لوپوس اریتماتوز سیستمیک در جمعیتی از ایران انجام شد.

    شیوه ی مطالعه:

     آنالیز ژنوتیپ های پلی مورفیسم rs1341239 ژن پرولاکتین ‏با استفاده از 90 نمونه فرد مبتلاء به SLE به عنوان گروه بیماران و 90 نمونه به عنوان گروه شاهد از طریق روش PCR-RFLP انجام شد. غلظت سرمی پرولاکتین با استفاده از روش الایزا ‏اندازه گیری شد.

    یافته ها

     نتایج ما بطور معنی داری سطح سرمی بالاتر پرولاکتین را در گروه بیماران نسبت به گروه شاهد نشان داد. هیچ تفاوت معنی داری در فراوانی آلل و ژنوتایپ های پلی مورفیسم rs1341239 ژن پرولاکتین گروه بیماران در مقایسه با گروه شاهد وجود نداشت. با این حال، ارتباط قابل توجهی بین فراوانی ژنوتیپ GG و کاهش پلاکت در خون مبتلایان به SLE یافت شد.

    نتیجه گیری

     نتایج ما تفاوت معنی داری را در فراوانی پلی مورفیسم rs1341239 ژن پرولاکتین، بین گروه بیماران و گروه شاهد نشان نداد، در حالی که ارتباط بین این پلی مورفیسم و کلاهش پلاکت ها در گروه بیماران مشاهده شد.

    کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوزسیستمیک، پرولاکتین، ژن، پلی مورفیسم، پلاکت
  • سلیمان سراوانی، محمد اوکاتی، حمیدرضا غفاری، بهمن فولادی، جواد پورصمیمی صفحات 32-37
    مقدمه

     عفونت های حاد تنفسی، توسط طیف وسیعی از ویروس ها (مانند کرونا) ایجاد می شوند. انتشار تنفسی، اصلی ترین راه انتقال بیماری است. در این مطالعه، شاخص های آزمایشگاهی نسبت نوتروفیل، پلاکت و مونوسیت به لنفوسیت را ارزیابی نمودیم.

    شیوه ی مطالعه: 

    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی بر روی پرونده های بیماران در بازه ی زمانی مهرماه 1398 تا اسفندماه 1399 انجام شد. تعداد 102 بیمار مورد ارزیابی قرار گرفتند. 26 مرد و 30 زن در گروه حاد کرونایی، 16 مرد و 30 زن نیز در گروه حاد غیرکرونایی وارد شدند.

    یافته ها

     میانگین سنی زنان (1/9 ± 53/0) نسبت به مردان (2/02 ± 50/2) در گروه حاد کرونایی افزایش داشت. میانگین شاخص (Neutrophil-to-lymphocyte ratio) NLR در مردان مبتلا به کرونا (1/65 ± 7/47) بیشتر از مردان غیرکرونایی (1/54 ± 6/7) بود. در زنان مبتلا به کرونا (54/2 ± 10/78) نیز از زنان غیرکرونایی (1/24 ± 7/9) بیشتر بود (0/05 < p value). شاخص (Platelet-to-lymphocyte ratio) PLR در مردان مبتلا به کرونا (2/85 ± 15/43) کمتر از مردان غیرکرونایی (3/48 ± 15/48) بود. اما این شاخص در زنان مبتلا به کرونا (3/36 ± 22/5) از زنان غیرکرونایی (4/2 ± 25/2) کمتر بود (0/05 < p value). میانگین شاخص (Monocyte-lymphocyte ratio) MLR در مردان مبتلا به کرونا (0/025 ± 0/16) کمتر از زنان (0/03 ± 0/26) مبتلا به کرونا بود (0/05 < p value). میانگین شاخص MLR در مردان غیرکرونایی (0/04 ± 0/22) کمتر از زنان غیرکرونایی (0/02 ± 0/23) بود (0/05 < p value). میانگین MLR در مردان مبتلا به کرونا (0/025 ± 0/16) کمتر از مردان غیرکرونایی (04/0 ± 22/0) بود. این شاخص در زنان مبتلا به کرونا (0/03 ± 0/26) بیشتر از زنان غیرکرونایی (0/02 ± 0/23) بود (05/0 < p value).

    نتیجه گیری

     تغییرات در شاخص های NLR، PLR و MLR در انطباق با مطالعات جهانی بود، اما معنی دار نبود. این می تواند به سبب پاسخ های ایمنی متنوع بیماران و خطاهای آزمایشگاهی (در زمان نمونه گیری و انجام تکنیک ها) باشد.

    کلیدواژگان: ویروس کووید-19، عفونت تنفسی، نوتروفیل، لنفوسیت، مونوسیت
  • هایده اربابی صفحات 38-44
    مقدمه

     مراقبت معنوی، مداخله ای مبتنی بر قدرت بالقوه ی ایمان و معنویت مددجو، به منظور توانمند نمودن او در بهره گیری از منابع معنوی، به منظور مقابله با شرایط بحرانی از جمله بارداری می باشد. تغیرات جسمی و روانی دوران بارداری، زنان را از نظر روحی آسیب پذیر می سازد. هدف از این مطالعه، مروری بر پژوهش های انجام شده درباره ی تاثیر مراقبت معنوی بر استرس و اضطراب بارداری می باشد.

    شیوه ی مطالعه: 

    در این مطالعه برای پیدا کردن مطالعات، جستجو در بانک های اطلاعاتی Google Scholar، Iran Medex،Magiran ، SID و با استفاده از کلید واژه های مراقبت معنوی، معنویت، زنان باردار، زایمان و معادل انگلیسی آن در بانک های اطلاعاتی  EMBASE, Web of Science, Pub Med, Scopusبدون محدودیت زمانی جستجو گردیدند. از مجموع 28 مقاله ی کسب شده، بعد از بررسی دقیق از نظر ارایه ی نتایج تکراری، 15 مقاله انتخاب گردید و در نهایت 7 مقاله، از نظر معیارهای ورود و خروج در این مطالعه وارد شد و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     در مجموع می توان گفت که تعداد مطالعاتی که در سال های اخیر، با محور تاثیر معنویت بر بارداری و زایمان انجام شده است، محدود می باشد. نتایج حاصل از مطالعات نشان داده است که مراقبت معنوی، می تواند سبب کاهش استرس، اضطراب، افسردگی و حتی سبب افزایش کیفیت زندگی زنان باردار شود.

    نتیجه گیری

     معنویت می تواند به افراد کمک کند، تا وقایع منفی را به شیوه ی متفاوتی ارزیابی کنند، این امر ابتدا سبب ایجاد حس کنترل بر خود و محیط و سپس کاهش اضطراب، استرس و افزایش کیفیت زندگی می شود.

    کلیدواژگان: مراقبت معنوی، زنان، بارداری، زایمان
|
  • Vida Sheikh, Arefeh Bashiri, Oldooz Aloosh, Salman Khazaei, Zohreh Kahramfar Pages 1-7
    Background

    End Stage Renal Disease(ESRD) can cause lung dysfunction throughseveral mechanisms. The aim of this study was to determine the effect of hemodialysis on shortness of breath and Peakexpiratory flow(PEF) at the onset and after dialysis in hemodialysis and ESRD patients.

    Methods

    In this cross-sectional study, 209 patients with ESRD who had been on dialysis for at least 3 months were evaluated. Shortness of breath and PEFwere measured before and after dialysis. Data were analyzed with asignificance level of less than 0.05.

    Results

    According to the results, 53.1% of patients were male and 46.9% were female. The mean (SD) age of patients was 57.8 (14.3) years and the duration of dialysis was 37.7 (33.6) months. The mean (SD) PEFbefore dialysis was 267.9 ±106.3 which increased to 284.6 (113.3) liters per minute after dialysis (p value= 0.001). Patients with High-flux filtration had a higher mean PEFbefore and after dialysis and less dyspnea after dialysis. Spearman correlation showed a positive correlation between hemodialysis duration and PEF(r = 0.2, p value= 0.011) and positive correlation between the number of weekly hemodialysis sessions (r = 0.2, p value= 0.020) andThere was a negativecorrelationbetween the PEFwith patients' age. (r = -0.2, p value= 0.006).

    Conclusion

    The results of this study showed thatPEFafter dialysis increases in ESRDpatients, which in patients using high-flux filters, in addition to increasing the PEF, decreases the severity of shortness of breath.

    Keywords: Chronic kidney disease, Dyspnea, Dialysis, Lung, Peak expiratory flow
  • Mahdiyeh Akbari, Mahmoud Azadi, Jafar Talebian Sharif Pages 8-18
    Background

    The policies established to control the corona virus can cause anxiety of the Coronavirus (COVID-19). Corona anxiety can affect all levels of individualslives. The purpose of this research is to investigate the role of Corona anxiety on marital conflicts and psychological well-being of couples in Mashhad.

    Methods

    This is a cross-sectional correlationalstudy. The statistical population of the research included all married couples living inMashhad city, based on Green's rule (1991), 150 people were selected by available sampling method. In this research, Alipour et al.'s Corona Anxiety Questionnaire (2018), Sanai Zaker's Marital Conflicts Questionnaire (2008), and Rief's Psychological Well-Being Questionnaire (1989) were used for data collection. Data analysis was conducted using Pearson correlation and regression analysis.

    Results

    The results of Pearson's correlation analysis revealeda positive and significant relationship between Corona anxiety and marital conflicts;additionalythere wasa negative and significant relationship between Corona anxiety and psychological well-being.regressionanalysisshowed that Corona anxiety can significantly predict 11.1% variance relatedto marital conflicts in Mashhad couples. Also, the regression results showed that Corona anxiety can significantly predict 4% variancerelated to psychological well-being in Mashhad couples.

    Conclusion

    The findings of this research indicatethat Corona anxiety plays an important role in predicting marital conflicts and psychological well-being.

    Keywords: Corona anxiety, Marital conflicts, Psychological well-being
  • Hamed Fallah, Mehrdad Sayadiniya, Majid Safarpanah Pages 19-24
    Background

    Pilonidal sinus is an inflammatory disease that occurs acutely and chronically in the sacrococcygealregion. The pathogenesis of the disease is not precisely known and the treatment of choice is surgery; which can be done in different ways. In the present study, the results of two open and semi-closed surgical methods were investigated and compared.

    Methods

    A total of 150 patients with pilonidal sinus referred to Bandar Abbas Shahid Mohammadi Hospital who were candidates for surgery were randomly divided into two equal groups including group 1 with open surgery and group 2 with semi-closed surgery. P value < 0.05 was considered significant.

    Results

    In the current study 150 patients were analyzed which divided into two groups consisting of 75 patients in each one of them and one group (group 1) and another group (group 2) were treated with open and semi-closure techniques, respectively. In group one were 52 male and 23 female patients, in group two 53 male and 22 female, group one and two average age were 26.17 ± 8.4 and 25.81 ± 8, respectively.

    Conclusion

    Overall results of the study demonstrate that there is no significant difference between the two procedures on recurrence and postoperative infection perspectives and also there was a significant privilege in semi-closure technique on hospitalization time, healing period, avoidance of work perspectives. And also this study demonstrated there is no significant relationship between demographic features and side effect incidents.

    Keywords: Open procedure, Semi-closure procedure, Pilonidal sinus treatment
  • Mohsen Rokni, Nasser Keikha, Mohsen Saravani, Azizallah Dehghan, Marjan Abdi, Mahnaz Sandoughi, RostamMarooei Milan Pages 25-31
    Background

    Systemic lupus erythematosus (SLE) as an inflammatory autoimmune disease, originates from the production of autoantibodies against several cellular components, especially nuclear components such as DNA. Prolactin consists of 199 amino acids and due to the structural similarity with cytokines, this polypeptide has the ability to modulate the immune system, which is characterized by the observation of hyperprolactinemia in autoimmune disorders. The rs1341239 polymorphism of the prolactin gene is associated with several autoimmune diseases. The purpose of this study is to investigate the relationship between this polymorphism and prolactin serum level in SLE patients in a population from Iran.

    Methods

    Genotype analysis of prolactin rs1341239 gene polymorphism was performed using blood samples of 90 SLE patients as patients’ group and 90 control samples as the control group through RFLP-PCR method. Also, serum prolactin concentration was measured using ELISA method.

    Results

    Our results showed a significantly higher serum level of prolactin in patients group than in the control group. There was no significant difference in alleles and genotypes frequencies of rs1341239 polymorphism in patients group compared to the control group. However, a significant correlation was found between the frequency of GG genotype and the reduction of platelets in the blood of patients group.

    Conclusion

    Our results did not show a significant difference in the frequency of prolactin rs1341239 gene polymorphism in patients and control groups, while we observed the relationship between this polymorphism and platelet count in patients group.

    Keywords: Systemic lupus erythematosus, Prolactin, Gene, Polymorphism, Platelet
  • Soleyman Saravani, Mohammad Okati, HamidReza Ghaffari, Bahman Fouladi, Javad Poursamimi Pages 32-37
    Background

    Acute respiratory infections are caused by a wide range of viruses. Respiratory spread is the main process of disease transmission. We evaluated neutrophil-to-lymphocyte ratio(NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) and monocyte-lymphocyte ratio (MLR) indices.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on patients-files between September 2019 and March 2021. 102 patients were evaluated. 26 men and 30 women were included in the acute coronary group, 16 men and 30 women were included in the non-acute coronary group.

    Results

    The mean age of women (53.0 ± 1.9) was higher than that of men (50.2 ± 2.02) in the acute coronary group. The mean NLR index in coronary men (65 ± 1.47) was higher than non-acute coronary men (54 ± 1.76). It was also higher in coronary women (54 ± 2.78 ± 10) than non-acute coronary women (24 ± 1.97) (p value > 0.05). PLR index of coronary men (85 ± 43.15) was lower than the non-acute men (48.3 ± 48.15). But this index was lower in coronary women (36.3 ± 5.22) than the non-acute women (2.4 ± 2.25) (p value > 0.05). The mean of MLR index in coronary men (0.16 ± 0.025) was less than the coronary women (0.03 ± 0.26) (p value > 0.05). The mean MLR index in non-acute men (0.04 ± 0.22) was lower than the non-acute women (0.02 ± 0.23) (p value > 0.05). The mean MLR in the coronary men (0.025 ± 0.16) was lower than non-acute men (0.04 ± 0.22). This index was higher in coronary women (0.03 ± 0.26) than the non-acut women (0.02 ± 0.23) (p value > 0.05).

    Conclusion

    The changes in NLR, PLR and MLR indices were in accordance with global studies but were not significant. It may be due to immune responses of patients and laboratory errors (sampling and performing techniques)

    Keywords: COVID-19, Respiratory infection, Neutrophil, Platelet, Monocyte
  • Hayedeh Arbabi Pages 38-44
    Background

    Spiritual care is an intervention based on the client's potential power of faith and spirituality, in order to empower him to use spiritual resources, in order to deal with critical situations, including pregnancy. Physical and mental changes during pregnancy make women mentally vulnerable. The purpose of this study is to review the researches done about the effect of spiritual care on pregnancystress and anxiety.

    Methods

    In thisstudy, to find articles,search databases, Google Scholar; Iran Medex; Magiran; SID and using a combination of Persian keywords Spiritual care, Spirituality, Pregnant women, Childbirthand their English equivalent in databases, Embase, Web of Science, PubMed, Scopus without time limit were searched. From a total of 28 articles obtained after careful review in terms of providing duplicate results, 15 articles were selected and finally 7 articles in terms of inclusion andexclusion criteria in this study were included and reviewed.

    Results

    In general, it can be said that the number of studies conducted in recent years focusing on the effect of spirituality on pregnancy and childbirth is limited. The results of studies have shown that spiritual care can reduce stress, anxiety, depression and even increase the quality of life of pregnant women.

    Conclusion

    Spirituality can help people to evaluate negative events in a different way, this first creates a sense of control over oneself and the environment, and then reduces anxiety, stress and increases the quality of life.

    Keywords: Spiritual care, Women, Pregnancy, Childbirth